Vánoční kuba z Olivovny
Vánoční kuba z Olivovny
Velké kroupy 500 g,
sádlo – nejlépe domácí – 5 vrchovatých lžic,
cibule 3 – 4 ks,
sušené houby z vašeho oblíbeného lesa 4 – 5 hrstí,
česnek – 4 - 5 stroužků,
pepř, majoránku a sůl – přiměřeně dle vaší chuti.
Kroupy propláchneme a namočíme přes noc ve vodě. Druhý den uvaříme v téže vodě doměkka. Pak je scedíme a necháme odkapat. Sušené houby nasypeme do kastrolu, zalijeme vodou a necháme 30 minut stát. Poté zvolna dusíme doměkka. Nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova, nejlépe na sádle. Uvařené kroupy nasypeme do velké mísy, přidáme do nich cibulku, česnek utřený se solí a majoránkou, pepř a podušené houby. Zlehoučka promícháme, dle chuti osolíme a přidáme koření. Plníme do pekáče vymazaného sádlem. Pečeme v troubě na 200°C dozlatova.
Kuba je jedním z nejtradičnějším pokrmů ze staročeské kuchyně. Je to jednoduchý pokrm ze surovin, které se běžně vyskytovaly na našem území. Je bohatý na vitaminy B, minerální látky, vlákninu i polysacharidy. Na zimní období téměř ideální pokrm.
Určitě vyzkoušejte,
Dobrou chuť vaše Olivovna.
Fotogalerie