Příprava postního pokrmu pučálky
Dnes 16. 02. je Masopustní úterý.
Podle tradice, jež sahá až do 13. století, poslední den, kdy se mohlo dosyta hodovat. Zítra máme Popeleční středu a poté začínal čtyřicetidenní půst neboli postní doba.
V dnešním, více než aktuálním blogu, dostala prostor naše nutriční terapeutka, která si připravila zajímavé povídání o postním jídle pučálka. A přináší i recept na pučálku. Vyzkoušejte si přípravu společně s námi a do "hry" vtáhněte i vaše děti. Určitě je takové vaření bude bavit.
"Jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku. Beztak už nevěděli roupama co dělat. Už jim ani to skopový nešlo pod fousy!," Tak toto si brumlal pod vousy starý ovčák z románu Osudy dobrého vojáka Švejka.
Co to pučálka je? A proč ji zmiňuji?
Pučálka je pokrm, který dominoval především v období půstu. A nejen to! Pučálka má u nás sáhodlouhou gastronomickou historii. Věděli jste, že existovaly babky pučálnice, které na ulicích pražily naklíčený hrách a prodávaly jej kolemjdoucím? Nebo že v oblasti na Mladoboleslavsku se vodou z naklíčeného hrachu zalévalo obilí, aby bylo odolné proti škůdcům? Na Chodsku si pro tuto pochoutku vymysleli i vlastní pojmenování pálenec. Na Nepomucku byl zase pučálkou pohoštěn ženich, který přišel na námluvy. Pučálka mu byla předložena s vidličkou. A principem bylo, aby si ženich řekl o lžíci, a tím dokázal, že umí jíst pučálku. Neboť, co se ženichem, který neví, jak pučálku jíst?! A tak bychom mohli pokračovat dál…..
Důležité je však vědět, že pučálka je pokrm z naklíčeného zeleného hrachu. Je to tedy skvělá příležitost, jak zařadit luštěniny do svého jídelníčky. Z nutričního hlediska jsou luštěniny perfektním zdrojem bílkovin, sacharidů a vlákniny. Mají dobrý sytící efekt, obsahují vitamíny skupiny B a řadu minerálních látek. A obsah tuků je v této potravině nízký. Co se tedy týče konzumace luštěnin, tak ty by se měly v našem jídelníčku objevit alespoň jednou týdně.
A teď si pojďme tuhle mňamku připravit.
Budete potřebovat 100 g suchého, celého, neloupaného hrachu, sůl, pepř, olej a vodu. Prvně je třeba nechat hrách naklíčit. Začněte tím, že hrách přeberete a propláchnete vodou. Poté zalijte vodou, kde hladina vody bude cca 3 cm nad hrachem a nechte takto namočené 24 hodin. Druhý den vodu slijte, hrách propláchněte čerstvou vodou a vraťte jej zpět do sklenice. Na sklenici připevněte potravinářskou fólii, do které udělejte několik dírek, aby mohl hrách dýchat. Následující den budou na hrachu už viditelné klíčky. Nyní můžete proces ještě jednou zopakovat nebo začít opékat pučálku.
K přípravě pučálky si rozehřejte pánev s kapkou oleje a vsypte naklíčený hrách. Osolte, opepřete a opékejte zprudka cca 5 minut. Zbytečně nepromíchávejte, postačí občasné potřesení pánvičkou. Hotový hrách bude lehce nasládlý a křupavý. Před podáváním můžete pučálku ještě lehce přisolit a podávat třeba s opečeným krajícem chleba.
Pozn. Pučálku lze připravit i nasladko. V tomto případě pučálku ochuťte rozinkami, skořicí nebo třeba medem. Záleží na vašich chuťových preferencích.
Bc. Vendula Večeřová
Nutriční terapeutka Olivovy dětské léčebny, která se na vás těší.
Fotogalerie